Forord

Den første nordmann

De kortbente
Briter og nordmenn
De kortbente på Lindholm Høje
Livet på Lindholm Høje - 1
Livet på Lindholm Høje - 2
Kåres vandring

De korttenkte

Ukjente Wergelandsbarn
Anton Wergeland
Candida Wergeland
Cloetta Wergeland
Fazer Wergeland
Freia Wergeland
Gunnar Toblerone
Kari Brynhildsen
Nidar Wergeland
Siful Sifadda
Troika Wergeland

Solans Tanker


 

Siful Sifadda Wergelang
17. juni. 1815 -19. nov. 1902

Siful Sifadda ble født den 17. juni 1808. Man har i alle år trodd at Siful Sifadda var Henrik Wergelands pseudonym. . I dag vet vi at det ikke stemmer. Siful og Henrik var tvillinger, dog ikke eneggede. De hadde ikke en gang samme far. Med dagens gentester har man funnet, ved hjelp av tøy man med sikkerhet vet at tilhørte Henrik og Nicolai, at de, Henrik og Nicolai, var far og sønn. Man har også funnet tøy som etter sigende skal ha tilhørt en person ved navn Siful Wergeland. Ved å ta genprøver av døde hudmidd, skabb, fra nevnte plagg har man også kunnet fastslå at Siful ikke var i slekt med Nicolai.
Den 18. oktober 1880 var det en stor bybrann i Kristiansand, hvor domkirken ble lagt i ruiner. Det eneste som ble reddet ut av kirken var kirkeboken. Ved studie av nevnte bok kan det med sikkerhet fastslås at Alethe Dorothea Wergeland den 17. juni 1815 fødte to guttebarn som ble gitt navnene Henrik Arnold Thaulow Wergeland og Siful Wergeland. Av dette kan man konkludere med at de to må ha vært tvillinger, og at Sifadda var et kallenavn Siful fikk senere.
Man finner det muligens forunderlig at Alethe fødte tvillinger, og at Nicolai, beviselig, kun var far til et av guttebarna. Svaret på denne problemstillingen er å finne i en beretning nedtegnet høsten før guttene ble født. Nedtegnelsen er datert 16. oktober 1807. Skriveriet er trolig en del av dagboka til en mannsperson ved navn Elling. Ellings etternavn er ikke beviselig, men kan muligens ha vært Rolvsen. Slik lød Ellings beretning:

Mosby den 16. oktober anno 1807

Mine forhåpninger for en fremragende aften er store. Jeg har mottatt en invitasjon til et selskap hos min nabo Gilbert som arbeider på Norgesplaster. Minst et halvt dusin prominente personer fra Kristiansand vil, ved sin tilstedeværelse, kaste glans over selskapet. Det sies at til og med den geistlige Nicolai Wergeland og hans bedårende hustru Alethe vil være til stede. For den gestlige har jeg ingen store tanker, men tanken på hans hustru pirrer meg. ……………………………

Resten av skrivelsen velger vi å utelate da den ikke legger skjul på Ellings følelser og fysiske reaksjoner. Dog kan vi fastslå, ut fra Ellings skrivelse, at det ble en lystig aften hvor den skjønne Alethe nok forlystet seg med både den ene og den andre, og at det således er trolig at Elling er Sifur biologiske far.
Om Sifuls liv og levnet vites i skrivende stund intet.
Henrik var trolig den av de to som først ble født. Han giftet seg en gang. Siful overlevde sin bror. Han levde helt til den 19. november 1902, men da døde han.

Han giftet seg aldri.

 

Hold musepekeren over bildene for forstørrelse.

Kristiansand domkirke slik vi kjenner den i dag. I likhet med Henrik Arnold Thaulow Wergeland og Siful Sifadda Wergeland er også denne skrivelses forfatter døpt i Kristiansand domkirke. Det dreier seg dog om to forsjellige kirker. Den kirken Wergelands tvillingene ble døpt i ble ødelagt i bybrannen den 18. oktober 1880.

Kopiering av materiale fra Solan Saga for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale
© Solan Renolen
Web-siden er optimalisert for Microsoft Internet Explorer