Forord

Den første nordmann

De kortbente
Briter og nordmenn
De kortbente på Lindholm Høje
Livet på Lindholm Høje - 1
Livet på Lindholm Høje - 2
Kåres vandring

De korttenkte

Ukjente Wergelandsbarn
Anton Wergeland
Candida Wergeland
Cloetta Wergeland
Fazer Wergeland
Freia Wergeland
Gunnar Toblerone
Kari Brynhildsen
Nidar Wergeland
Siful Sifadda
Troika Wergeland

Solans Tanker


 

Fazer Wergeland
30. okt. 1814 - 25. des. 1881

Fazer Wergeland ble født den 30. oktober 1814. Jordmoren som tok imot ham ble kort tid etter fødselen sendt på tukthus for å ha stjålet et barn. Derfor vil vi ikke nevne henne igjen.
Et sykelig barn, men det til tross viste han alt i ung alder en ekstrem interesse for sin fars pistol. Når han lå i sykesengen på barneværelset lekte han ofte med den og avfyrte den flere ganger gjennom det åpne vinduet. Noe som var lite populært da gardinene hadde en tendens til å ta fyr på grunn av munningsflammen.
I 1828 hadde den medisinske forskningen nådd så langt at Fazers sykdom kunne diagnoseres. Det ble fastslått at gutten var allergiker, en sykdom man ikke hadde medisiner mot på den tiden. Derfor ble det besluttet å sende han til Amerika hvor luften visstnok skulle være av en bedre karakter. Han forlot Norge i 1830.
Våren 1831 ankom han Atlnanta og hans helse bedret seg formidabelt. Faktisk så mye at han for første gang i sitt liv kunne gå på skole. Det var noe han likte godt, og han gjorde raske fremskritt. Hans eksamensresultater var fremragende.
I 1837 avsluttet han sin skolegang og begynte å arbeide på et vaskeri, samtidig som han tok kveldsundervisning på en tannlegeskole. To år senere besto han eksamen og presenterte seg fra den dag som Doc Fazer, og bestemte seg for å reise vestover for å prøve lykken der.
Doc Fazer etablerte i 1840 sin egen tannlegepraksis i den lille nybyggerbyen Tombstone. Det var et travelt lite tannlegekontor, men alt arbeidet til tross fant han tid til å dyrke sin lidenskap for pistoler. Mellom hver pasient pleide han å snike seg ut i bakgården for å løsne noen skudd etter byens katter. Doc Fazer viste også stor interesse for byens sosiale liv, og han ble valgt til formann i den lokale modelltogklubben.
Etter en hard dags arbeide med å trekke jeksler var det ikke noe han satte mer pris på en stikke ned på den lokale saloon, ”Fat Betty’s”, for å slappe av. Der var han å finne nesten hver eneste kveld sammen med sine kompisser. De satt og diskuterte modelltog og hagearbeide mens de drakk skummende øl. Han hadde en vid vennekrets, og hans nærmeste venner var en fyr ved navn Wyatt Earp, en iverig amatørgartner som også var sheriff i byen, og en annen medisiner ved navn Doc Hollyday, som hadde en enorm modelljernbane på venteværelset ved legekontoret sitt. De tre var uadskillelige og kunne ofte sees bak leiestallen hvor de pleide og avholde uformelle skytekonkurranser.
En kveld i 1880 satt de på ”Fat Betty’s” satt de og diskuterte bladlus da Doc Fazer plutselig ikke en ide. Han foreslo at de skulle slå sine interesser sammen å bygge en hagemodelljernbane. De to andre synte det var glimrende ide, og alt den påfølgende lørdag ble arbeidet igangsatt på ei lita tomt som lå ledig i utkanten av byen. Dog hadde formannen i Arizonas kvegtjuv union innsigelser til denne aktiviteten. Han mente at hagemodelljernbanen hindret adgangen til ranchen hans, The OK Corral. Ike Clanton, som den sure het, var ingen hyggelig mann. Det var heller ikke hans familie. Hver eneste natt snek de seg ned til hagemodelljernbanen og rev opp både skinner og planter, men de tre kammeratene på dagtid prøvde å reparere skadene, uten at det hjalp noe særlig.
På juleaften 1881 ble Doc Fazer, Doc Hollyday og Wyatt Earp enige om at de neste dag skulle avlegge mr. Clanton et besøk for å se om de ikke kunne komme til enighet. Dog skulle det komme til å gå helt galt. Da de tre godlynte kammeratene ankom OK Corral satt Clanton gjengen rundt en barbecue i haven og missoppfattet de tre kammeratenes intensjoner. De trakk våpen og åpnet ild. I den påfølgende duellen ble Doc Frazer truffet av flere blykuler, noe som førte til at han falt opp i hestenes drikketrau og druknet.

Han giftet seg aldri.

Hold musepekeren over bildene for forstørrelse.

Wyatt Earp

Kopiering av materiale fra Solan Saga for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale
© Solan Renolen
Web-siden er optimalisert for Microsoft Internet Explorer