Forord

Den første nordmann

De kortbente
Briter og nordmenn
De kortbente på Lindholm Høje
Livet på Lindholm Høje - 1
Livet på Lindholm Høje - 2
Kåres vandring

De korttenkte

Ukjente Wergelandsbarn
Anton Wergeland
Candida Wergeland
Cloetta Wergeland
Fazer Wergeland
Freia Wergeland
Gunnar Toblerone
Kari Brynhildsen
Nidar Wergeland
Siful Sifadda
Troika Wergeland

Solans Tanker


 

Cloetta Wergeland
23.01-1813 – 06.03-1895

Cloetta ble født den 23. januar 1813 som en legitim frukt av unionen mellom Nicolai og Alette. Et sykelig barn som nesten aldri var på skolen. Det meste av sin ungdom tilbrakte hun på pikerommet i faderens hus. Der fikk hun tiden til å gå ved å spise havrevelling og studere mønsteret i gulvteppet.
Ved atten års alder, i 1831, bestemte hun seg for å kvitte seg med sin hypokondri. Hun flyttet til Christiania for å ta seg stilling, noe hun gjorde til gangs. Hun ble prostituert. På den tiden var ikke prostitusjon et lukrativt yrke i et så lite og gjennomsiktig miljø. Dette plaget henne og da hun på en søndag formiddag fikk et tilbud om å bli med en seilskute til England takket hun ja.
Vel fremme i England bosatte hun seg i Whitby. Kort tid etter dette ble hun kjent med anti-slave forkjemperen William Wilberforce. Hver fredag ettermiddag pleide paret å seile ut på Whitby Bay i en fiskebåt Wilberforce disponerte. På disse fredagsutfluktene demonstrerte han ofte hvordan slavene ble holdt i lenker under seilturen over Atlanterhavet.
Trolig var det i denne perioden at Cloetta utviklet sin livslange interesse for bondage.

I 1857, etter en uoverenskomst med Wilberforce, flyttet Cloetta til London. Der etablerte hun et bordell for det høyere samfunnslag. ”The Wergeland Dungeon” ble en umiddelbar suksess.
Blant hennes kunder var Peel, Disraeli, Palmerston, Gladstone, Trollope, John Stuart Mill og Lord Derby. Det er sannsynlig at etablissementet har hat avgjørende betydning for sistnevnte kundes interesse for sprangridning.
General Gordon besøkte Cloettas geskjeft kun en gang. Det var i 1857 og førte til at hun ble gravid. Hun og barnefaren, som var tjue år yngre enn henne, var enige om at det beste ville være å sette bort barnet, som forøvrig ble født den 16. oktober 1858 og fikk navnet Oscar. Straks etter fødselen ble lille Oscar overlatt til det barnløse ekteparet Wild. Etter denne episoden besøkte General Gordon aldri Cloetta. Han valgte heller å patronisere et annen slags etablissement som lå vegg i vegg med Dr. Bensons Boys Home.
At unge Oscar, som de fleste vet, hadde spesielle evner og legning kan således ingen undres over.
Cloetta døde i 1895, lykkelig og rik. Hun var da en godt likt old lady som på sin måte hadde spredt både gledesstunder og sykdom over store deler av England.

Hun giftet seg aldri.

Hold musepekeren over bildene for forstørrelse.

Kopiering av materiale fra Solan Saga for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale
© Solan Renolen
Web-siden er optimalisert for Microsoft Internet Explorer