Vi skriver 9. februar 2009.
Den siste julekvelden befant jeg meg i Danmark og oppdaget at jeg ikke kunne få tak i ribbe, pinnekjøtt eller lutfisk. Panikken kom krypende. Hva skulle jeg ha til middag på julekvelden?
Danskene trodde jeg var gal når jeg spurte hvor i butikken de hadde lefse, mandelpoteter, surkål og Slotssenepp. Det eneste jeg fant som kunne brukes til noe var ei kålrot, men hva skulle jeg med den uten pinnekjøtt?
Panikken ble sterkere. Jeg begynte å spørre danskene hva de spiser på julekvelden. Alle ga meg det samme svaret - AND.
Jøss, tenkte jeg, er det derfor det ikke er flere ender i dammen bak campingvogna mi!
Matproblemet løse seg av seg selv. Jeg fikk influensa og nøyde meg med litt kjeks og ost mellom svettetoktene.
I ettertid har jeg tittet nøye i alle kjøledisker jeg har kommet over. Ingen ting av det jeg har sett ligner på virkelig julemat. Konklusjonen må bli at det ikke finnes ribbein på danske griser og sauer, og at danks torsk ikke egner seg for tørking og luting.
Jeg tok feil. I dag fant jeg en ribbebit i en kjøledisk og nå begynner lukta av jul å spre seg i campingvogna. Jeg håper at jeg klarer å steke ribba slik at lukta setter seg i alle tekstiler. Gjør jeg det har lukta helt til 1. juledag 2009. |