Forord

Den første nordmann

De kortbente
Briter og nordmenn
De kortbente på Lindholm Høje
Livet på Lindholm Høje - 1
Livet på Lindholm Høje - 2
Kåres vandring

De korttenkte

Ukjente Wergelandsbarn
Anton Wergeland
Candida Wergeland
Cloetta Wergeland
Fazer Wergeland
Freia Wergeland
Gunnar Toblerone
Kari Brynhildsen
Nidar Wergeland
Siful Sifadda
Troika Wergeland

Solans Tanker


 

De korttenkte

Blant de kortbente fantes det også noen som var kort tenkte. Heldigvis var det få av dem. De manglet gode sosiale antenner og hadde store problemer med å bli akseptert i det samfunnet de levde i. De klarte ikke å akseptere at de ikke var i sentrum for alt som skjedde.

Samfunnet de levde i lå på vestsiden av fjellet, og de ble av sine sambygdinger ofte omtalt som slekta Smalahove fordi deres tanker ikke krevde en stor skalle. Det var noe de korttenkte likte dårlig. Derfor bestemte de seg for ikke å følge med de andre kortbente vestover på havet for å ro mot andre land.

De bestemte seg for å gå mot øst for å se om det var mulig å få makt østafjells.

Over fjellet
En sommerdag for omtrenet tusen år siden ble en familie på tre observert ved Eidfjord. Det var familien Smalahove. De sto og så på Vøringsfossen og klødde seg i hodet. De lurte på hvordan de skulle komme seg videre østover.
Det ble guttungen som åpnet kjeften først: ”Pappa, vi får svømme.”
Dette fikk faren til å eksplodere i sinne. ”Er du dum! Du må da fatte at jeg er den eneste av oss som er sterk nok til å svømme opp den elva. Vil du ikke at du og mora di skal bli med videre? Fra nå av skal du hete Stutt Denken.”
Hvordan de kom seg opp på fjellet vites ikke. Det vites heller ikke mye om turen over fjellet.

Dog vet vi at da de kom ned til folk østafjells fortalte Stutt Denken at han hadde hard anger etter å ha lagt ut på en tur av slik vidde. Dette fikk faren til å komme med et raseriutbrudd: ”Slutt å klage din late lømmel. Hadde du hjulpet mor å fiske oppe på fjellet hadde det blitt en mye hyggeligere tur. Da hadde jeg sluppet å gå sulten hver eneste dag”!
Stutt Denken rettet ryggen og så på far sin: ”Ja men pappa. Da vi fant den daue reinen sa du at mamma skulle ta litt brodd av skinnet og binde seg ei flue. Du sa også mamma hadde så god greie på vann og fisk at vi ikke trengte mer en ei flue, og at hun derfor skulle hete Aqua Vit for all fremtid.”


Dette fikk en gammel sindig mann fra øst til å se faren i familien Smalahove rett i øya mens han utbrøt.: ”Siden du behandler andre slik du gjør synes det klart at hjernen din er abiotisk, og siden du alltid uttaler deg i sinne skal ditt navn for all fremtid være Ab Sint.” Så ristet han på hodet, snudde seg og gikk.

 

 

Kopiering av materiale fra Solan Saga for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale
© Solan Renolen
Web-siden er optimalisert for Microsoft Internet Explorer