Forord

Den første nordmann

De kortbente
Briter og nordmenn
De kortbente på Lindholm Høje
Livet på Lindholm Høje - 1
Livet på Lindholm Høje - 2
Kåres vandring

De korttenkte

Ukjente Wergelandsbarn
Anton Wergeland
Candida Wergeland
Cloetta Wergeland
Fazer Wergeland
Freia Wergeland
Gunnar Toblerone
Kari Brynhildsen
Nidar Wergeland
Siful Sifadda
Troika Wergeland

Solans Tanker


 

KÅRES VANDRING

Som vi alt vet ble Kåre satt over fjorden etter at langhuset på Lindholm Høje ble utsatt for det destruktive måltidet. Selv syntes han det hele var blodig urettferdig. Han var rett og slett furten der han sto alene på syd for fjorden. Alt han hadde fått med seg var en sekk med kål.
Han hadde ingen klar formening om hvor han skulle, eller hva han skulle der. Helt uten mål og mening drev han østover mens han åt på noen kålblad og fjertet i vei. Både mot øst og sør syntes landskapet å være flatt og fint. Flatere enn noe annet han hadde sett. Han fant det lett å gå og holdt bra fart sin manglende benlengde til tross.
Selv om Kåre imponerte seg selv med den mark han vant i hvert skritt, gikk det ikke spesielt fort. Like fullt nådde han frem til odden ytterst ved Langerak. Den ligger i dag, som den gang, nord for den lille byen Egense. Der ble han stående, med gjenkjennende blikk, å se over fjorden mot Hals. Han husker godt den gang han sammen med de andre kortbente kom vandrene ned østkysten fra nord.
Kåre grublet litt på om han skulle komme seg over fjorden, til Hals, men bestemte seg for å bli hvor han var. Jorden var god og det var flatt og lett å dyrke kål på landet ved Kattegat. I tre år ble han værende i området og kålproduksjonen gikk glimrende. Kåre hadde bare et problem, ingen ville kjøpe kål. Trolig hadde alle hørt om skjebnen til langhuset på Lindholm Høje. Etter tre år var hele området befengt med en eim av råtten kål og Kåres naturlige avgasser. Dette førte til at han nok en gang ble jaget over fjorden. Denne gangen mot nord.
I løpet av sine tre år ved Egense satte Kåre dog andre spor en den nevnte eim. Som vi vet førte hans talefeil til at livretten hans fikk navnet fårikåle. Hans elskede grønnsak bærer jo også hans navn. Kåre syntes himmelen var stor over pannekake landet syd for Langerak. Derfor benevnte han det Himmelland. Som vi vet hadde hans samtidige kjennskap til Kåres talefeil. Selv om det ikke er tilfelle, så trodde de også at Himmelland led av denne feilen. Det er årsaken til at området i dag blir kaldt Himmerland.

Hold musepekeren over bildene for forstørrelse.

Kopiering av materiale fra Solan Saga for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale
© Solan Renolen
Web-siden er optimalisert for Microsoft Internet Explorer