Forord

Den første nordmann

De kortbente
Briter og nordmenn
De kortbente på Lindholm Høje
Livet på Lindholm Høje - 1
Livet på Lindholm Høje - 2
Kåres vandring

De korttenkte

Ukjente Wergelandsbarn
Anton Wergeland
Candida Wergeland
Cloetta Wergeland
Fazer Wergeland
Freia Wergeland
Gunnar Toblerone
Kari Brynhildsen
Nidar Wergeland
Siful Sifadda
Troika Wergeland

Solans Tanker


 

BRITER OG NORDMENN

I mange år har jeg lurt på hvorfor briter har en annen kroppsbygning enn nordmenn. Ikke bare er de lenger i ryggen. De er også kortere i bena og lavere. Til å begynne med skjønte jeg ikke hva det var, britene så bare annerledes ut.
Det var bussene som fikk meg til å se nærmere på britenes ben. De britiske bussene er kortere enn de vi bruker. De har ikke behov for så lange busser. De setter bare setene tettere sammen. Beina sine får de likevel plass til. Når jeg prøver å sette meg på en britisk buss, slik det forventes at jeg skal sette meg, blir jeg blå på knærne og rumpa havner midt oppe på seteryggen. Det er rett og slett ikke mulig å sette meg rett ned i et britisk buss-sete.
Med dette som bakgrunn begynte jeg å søke etter årsaken til fenomenet. Jo lenger ned i historien jeg gravde meg, jo større ble undringen. Årsaken var nemlig å finne i norgeshistorien.
I alle år har vi blitt fortalt at våre forfedre dro i viking for å handle, sloss og voldta. Selv om deres ferd ofte førte til krig og voldtekt var det ikke det som var grunnen til at de dro ut på havet.
I vikingtiden var det norske veinettet dårlig utbygget, og vedlikeholdet var elendig. Ikke engang E6 var asfaltert. Det til tross for at vi vet at asfalt var handelsvare i Midt Østen alt på Moses sin tid.
Det er også grunn til å tro at Telenor ikke var etablert, selv om selskapets ledelse synes å tro at de er eldre enn Metusalem og at de eier jorden. Derfor må vi kunne anta at det ikke fantes telefoner i Norge på den tiden, for hvem skulle kunne ha monopol på telenettet før Telenor ble etablert?
Den sterke norske krona var heller ikke innført i vikingtiden. Det faller derfor naturlig at verken Posten eller NSB eksisterte siden begge disse selskapene eksistens er tuftet på unaturlige høye priser og elendig service. Jeg nevner service fordi vikingene umulig kan ha hørt det ordet. De hadde ikke tatt i bruk det norske språket slik vi kjenner det.
Siden elendig kundeservice synes å være essensielt for de tre nevnte selskaps eksistens er det ikke trolig at de kunne ha eksistert i vikingtiden.
Jeg nevner ikke disse tre norskeste av norske selskap for å si noe om dem men kun for å forklare at infrastrukturen var litt annerledes for tusen år siden. Vikingenes eneste måter å kommunisere på var ved samtale ansikt til ansikt, eller gjennom sendebud. Nå er jeg fremme ved sakens kjerne. For at sendebudene skulle kunne ta seg frem i et land med slik topografi og lengde måtte de ha lange ben. Det samme måtte også gjelde alle småkongenes soldater. De skulle jo hele tiden springe frem og tilbake over fjell og åser for å sloss. Alle med korte ben ble derfor overflødige, en belastning for samfunnet. Problemet ble løst ved å sette dem i båter å sende dem ut på havet. Dette var den egentlig årsaken til at våre forfedre dro i viking.
Selvfølgelig ønsker også alle med korte ben å overleve. Derfor tok de årene fatt og sleit seg lange i både armer og rygg. Forstanden hadde de, og all mulig fornuft tilsa at Norge ikke var noe blivende sted. Der ville de jo ha sultet i hjel siden de ikke kunne brukes til noe.
Etter å ha rodd både vel og lenge fikk de landkjenning. Siden de ble sendt ut på havet hadde de ikke sett annet land enn Grenen nord for Skagen by i Danmark. Der tok de en liten pause for å spise rugbrød med salami, drikke noen bayer og male litt.
Når de til slutt kunne gå i land i Skottland var gleden stor. For de kortbente var det et vidunderlig land. Åsene var runde og fjellene lave. Det var også de skotske kvinnene. Ingen kan undres over at de slo seg ned i dette landet som var så godt tilpasset deres undersotter.
Når tusen nye år har gått vil trolig en nordmann falle i undring over spanjolene. Det vil ikke være lett å forstå at de fleste av dem har tynt grått hår, blå øyer, astma og psoriasis.


 
Kopiering av materiale fra Solan Saga for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale
© Solan Renolen
Web-siden er optimalisert for Microsoft Internet Explorer